Om rasen

Portugisisk vannhund  

Om rasen:

Pr. i dag er det finne rundt 300 portugisiske vannhunder i Norge, og antallet øker fra år til år.

Den portugisiske vannhunden er opprinnelig avlet ene og alene med tanke på jobbing i vann.

Fra gammelt av hadde hver fiskebåt i Portugal en portugisisk vannhund akter i båten. Den hadde som oppgave å følge nøye med når fiskerne slepte noten om bord i båten, hvis det da var fisk som falt ut av noten hoppet hunden uten kommando rett ut i vannet, dykket ned og hentet fisken. Hunderasen er for øvrig den eneste hunderase som kan dykke med til fire meters dyp, og ble av den grunn også brukt til å dykke ned for å hente/løsne garn og liner som satt fast under vann.
Spanjolene oppdaget også hundens utrolige svømmeferdighet. De brukte hunder til å svømme med beskjeder mellom båtene, men også mellom båtene og land, mens den Spanske armadaen seilte i det Engelske farvann.

Den tradisjonelle klippen av den Portugisiske vannhunden er ytterst funksjonell. Fra det siste ribbeinet og bak nedover bakbeina er pelsen klippet helt inntil skinnet, Den sterke halen er klippet 2 tredeler, og på den ytterste delen beholdes pelsen i full lengde. Dette gir en ekstrem framdrift og manøvermulighet under vann.
Den uklipte framdelen på hunden gir beskyttelse for de indre organer, for angrep av fisk og lignende. Det gir også god beskyttelse når hunden kommer opp av vannet og hopper rett opp på det gyngende båtdekket.

Den første gangen du møter en portugisisk vannhund blir du imponert av hundens styrke og utholdenhet til tross for at det ikke er noen utpreget stor hund. Etter hvert som du lærer hunden og kjenne, vil du merke at det er en spesiell hund. Den hater å være alene, men akseptere det. En Portugisiske vannhund har behov for kameratskap både med andre hunder og mennesker. Den kan fint leve utendørs i mildt klima, men ville være mye lykkeligere med å leve nært sammen med familien, og tilbringe dagene i hagen og inne sammen med folk.

Hundens hjerne er alltid aktiv og trenger regelmessig stimulans for at den skal være rolig og fornøyd. Hunden har en stor porsjon med toleranse og ingen aggressive tendenser, men er ingen myk eller feig hund. Den er modig og skal forsvare de som står han nær, både mennesker og dyr.

Den portugisiske vannhunden finnes i flere farger, det er svart, hvit og varierende bruntoner, kombinasjoner av svart, eller brun med hvitt er også tillatt. Det er to variasjoner på pelskvaliteten, det er lang pels med bølger og denne er blank. Den andre pelstypen er kort og krøllete og kan minne litt om puddelpels. Portugisiske vannhunder er allergi vennlige hunder, dette fordi de i likhet med noen andre raser feller sparsomt med pels (røyter lite).

Høyden på vannhunden er:
50 cm til 57 cm på hannhunder, idealhøyden er 54 cm
43 cm til 52 cm på tisper, idealhøyden er 46 cm.

(Skrevet av: Laila Erlandsen)

Rasestandard

 

Helse

Den Portugisiske Vannhunden er en rase med mange positive sider og har stort sett en god situasjon når det gjelder helse

Det finnes noen defekter som man må ta hensyn til i avl. HD og PRA har vi arbeidet med allerede, men i den senere tid har også noen tilfeller av AA vist seg.

Muligheten for å gjøre en korrekt risikobedømming vedrørende HDPRA og AA øker med antallet røntgede, øyelyste og testede
slektninger. Det er derfor viktig at ikke bare avlsdyrene røntges, men en så stor andel av rasen som mulig.

Gjennom å vite sin hunds helsestatus får hundeeieren også mulighet til å forebygge eventuelle symptomer og gi hunden de beste
forutsetningene for et rikt helsemessig liv.

Jeg vil gjerne gjennom denne informasjonen oppmuntre samtlige vannhundeiere til å teste sine hunder, både unge og gamle for sin
egen, hunden og rasens skyld.

(kilde: http://rpvh.dinstudio.se/empty_17.html)

rpvhk

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s